Beste metaaldetector voor goud

Wil je een metaaldetector kopen om op zoek te gaan naar gouden munten of goudklompjes (ook wel gold nuggets genoemd)? Kies dan voor de een goud metaaldetector of een gouddetector welke meerdere metalen kan herkennen. Het zoeken naar goudklompjes en gouden munten is namelijk een leuke en spannende hobby. Daarnaast kan het ook nog eens financieel interessant zijn. Maar hoe weet je nu wat de beste metaaldetector voor goud op de markt is? Aangezien er verschillende goud detectors te koop zijn, lees je hieronder waar je op moet letten en wat de beste goud detectors zijn. In dit artikel vind je veel nuttige informatie zodat je een juiste keuze kunt maken en snel op zoek kan gaan naar gouden voorwerpen.

Goud metaaldetectors

Goed om te weten is dat eigenlijk alle metaaldetectoren gouden voorwerpen en goudklompjes zullen vinden als deze in de grond zitten. Zolang deze voorwerpen maar groot genoeg zijn en opgepikt kunnen worden door de gouddetector. Eigenlijk is een goud detector gewoon een metaaldetector welke ontworpen is om ook kleine(re) doelwitten in (gemineraliseerde) grond te detecteren.

Welke gouddetector kopen?

Metaaldetector voor goud - Minelab GPZ 7000 goud detectorEen en ander is afhankelijk van de speurtochten die je er mee wilt doen. Ga je zoeken op plekken waar in het verleden al veel goud is gevonden of juist niet? Hiervoor kun je bijvoorbeeld informatie inwinnen bij lokale metaaldetectie clubs of online via diverse forums. In wat voor soort grond ga je je zoektochten doen? Wil je maar 1 goud metaaldetector gebruiken voor zowel het zoeken naar goud, als naar zilver, muntstukken juwelen of relikwieën? En misschien wel de belangrijkste voor het zoeken naar de beste metaaldetector voor goud is je beschikbare budget. Hoeveel ben je bereid om uit te geven aan deze fascinerende hobby? Zo zie je maar weer, je moet jezelf een aantal vragen stellen voordat je zelfs maar overweegt om een metaaldetector voor goud te kopen. Een van de belangrijkst redenen om voor de een of de andere metaal detector te kiezen is de technologie waarmee je wilt werken. Metaaldetectoren kunnen beschikken over een VLF of PI technologie.

VLF technologie

VLF staat voor Very Low Frequency. Deze technologie wordt gebruikt in metaaldetectoren die zijn gebouwd voor het zoeken naar munten, sieraden en relikwieën. Goud metaaldetectors zenden uit in frequenties (kilohertz) tussen de 3 en 100 kHz. Waarom zou je voor een goud detector met VKL technologie kiezen?

  • Je staat op het punt je eerste gouddetector aan te schaffen (beginner)
  • Als allround zoeker heb je graag 1 toestel waarmee je naast goud ook andere metalen voorwerpen kunt detecteren zoals munten, juwelen en relikwieën
  • Geschikt voor kleine tot middelgrote goudklompjes op dieptes tot 20 centimeter
  • Je zoekt in gebieden met veel metaalsoorten in de grond zodat je moet discrimineren (uitsluiten van bepaalde metaalsoorten)
  • Je budget is begrensd op 1500 Euro

PI technologie

PI staat voor Pulse Induction en wordt gebruikt in speciale goud detectoren die ontworpen zijn voor maximale diepte in sterk gemineraliseerde grond. Voor wie is een PI metaaldetector geschikt?

  • Voor iedereen die al wat ervaring heeft op het gebied van schatzoeken en een stapje verder wil
  • Als je behoefte hebt aan een metaaldetector die speciaal is gemaakt voor de jacht op grotere goudklompjes en niet zozeer gebruikt wordt voor de jacht op kleinere gouden klompjes in ondiepere lagen
  • Bij het zoeken en gebruik in (sterk) gemineraliseerde grond
  • Budget is hoger dan 1500 Euro

Beste goud metaaldetector voor beginnende zoekers

Ben je een beginner op het gebied van metaaldetectie en wil je niet al te veel geld uitgeven voor je eerst gouddetector? Kies dan bijvoorbeeld voor de MD Goldhunter of de Maclean MCE940 GOLD gouddetector. Een toestel wat te typeren is als een goedkope metaaldetector voor goud. Een iets duurder model is de Minelab GO-FIND 22. Ook kun je kijken naar de Fisher Gold Bug Pro en de Nokta Makro Gold Racer. Wil je een iets duurder model, dan kunnen de White’s GMT Goldmaster en de Garrett AT Gold goud detector de beste gouddetector voor jou zijn. Het toestel is gemakkelijk te gebruiken en ideaal voor munten en relikwieën.

Beste metaaldetector voor goud voor ervaren zoekers

Heb je al wat ervaring op het gebied van metaaldetectie en ben je toe aan een volgende stap en/of heb je meer geld tot je beschikking? Dan zijn er een aantal modellen die je kunt overwegen. We beginnen ditmaal met een model van Garrett, de Garrett Ace 400i metaaldetector. Deze metaaldetector is gevoelig voor kleine goud klompjes. Iets duurdere modellen zijn de Garrett Ace Apex, Garrett AT Gold, de Garrett ATX (welke je ook in zout water kunt gebruiken), Minelab SDC2300, XP Gold Maxx Power, Nokta Makro Gold Kruzer en de Minelab Gold Monster 1000. Dit is echt een topper als het gaat om gouddetectoren. Het toestel beschikt onder andere over automatische gevoeligheid en grond tracking.

Beste gouddetector voor professionele schatzoekers

Wil je echt de beste goud detector, kijk dan naar de Minelab SDC 2300, Minelab GPX 5000 of de Minelab GPZ 7000. Bij deze machines zul je wel wat dieper in de buidel moeten tasten.

Werkingsfrequentie van metaaldetectoren

Zoek je voornamelijk naar goudklompje die klein tot gemiddeld groot zijn? Dan is een VLF de beste metaaldetector voor goud die je kunt kopen. Echter, welke gouddetector moet je nu kopen, want er staan ook vaak frequentiebereiken bij? De meeste VLF goud metaaldetectors hebben een bereik tussen de 5 en 70 kHz. Hou er rekening mee dat je kleine goudklompjes vaak vind in ondiepe lagen (bijvoorbeeld rondom beekbeddingen). Grote gouden nuggets bevinden zich vaak in diepere lagen van de bodem. Voor meer informatie over frequentie kijk je bij onze metaaldetector tips.

Zowel VLF- als PI-detectoren met een lagere frequentie zullen grotere klompjes op grotere diepte vinden. Echter beide hebben moeite kleinere goud klompjes op een ondiep niveau te traceren. Aan de andere kant zijn VLF metaaldetectoren met een hogere frequentie beter in staat om kleine klompjes op een ondiepe laag te vinden. Echter zullen deze weer moeite hebben met grotere goudklompen op dieper gelegen niveaus. Wat voor jou de beste gouddetector is hangt dus af van het gebied waar je wilt zoeken en of (en zo ja wat) daar op welke diepte gevonden is.

Kijken we tevens naar de spoel, dan kun je met een grotere spoel beter grotere doelen op grotere diepte detecteren. Een kleinere spoel is geschikt voor kleinere voorwerpen die minder diep in de grond gelegen. Wat wel een voordeel is van een metaaldetector met kleine spoel, is dat je deze eenvoudiger kunt gebruiken in rotsachtige gebieden. Hiermee kun je dus eenvoudiger om en tussen de rotsen zoeken en in krappe ruimtes moet zien te komen.

Mineralisatie en grond balans

Een andere factor bij het bepalen van het bereik van de te zoeken frequenties bij de keuze van een gouddetector is de bodem mineralisatie. Deze mineralisatie wordt ook wel grondstoring genoemd en is belangrijk voor de plaats waar je op jacht gaat naar waardevolle edelmetalen. Goud wordt immers het meest gevonden in gebieden met meer mineralisatie. VLF- en PI-gouddetectoren met een lagere frequentie zullen veel beter omgaan met hoge mineralisatie dan hoogfrequente VLF goud detectors.

Zoek je veelal in gebieden met extreme mineralisatie zoals zwart zand in een stroombedding, dan is een PI metaal detector waarschijnlijk je enige optie. Ga je met bijvoorbeeld een Minelab GO-Find 22 goud detector zoeken in een dergelijk gebied, dan zul je te maken krijgen met vele grondverstoringen. Een techniek om om te gaan met mineralisatie is de zogeheten grondbalans. Bijna elke gouddetector wordt geleverd met automatische grondbalans en/of handmatige grondbalans. Een instelbare grondbalans geeft de mogelijkheid de betreffende mineralen zo veel mogelijk te negeren. We raden je aan om te investeren in een goud detector die beide vormen van grondbalans heeft.

Discriminatie

Naast de verschillende gradaties van mineralisatie moet je ook rekening houden met de hoeveelheid metalen die in de grond kunnen zitten. Het uitsluiten van meldingen op ongewenste metalen noemen we „discriminatie“. VLF metaaldetectoren voor goud beschikken over elektronische metaaldiscriminatie. Dit betekent dat je ervoor kunt kiezen om alle overige metalen te negeren en je alleen te richten op goede, gouden signalen. PI gouddetectors hebben daarentegen nog wel eens last met discriminatie of bieden helemaal geen discriminatie-mogelijkheid.

Dus zoek je voornamelijk in gebieden waar diverse metaalsoorten in de grond (kunnen) zitten? Dan is een VLF detector de beste metaaldetector voor goud die je kunt kopen. Gebruik je een PI metaaldetector, dan ben je misschien wel de hele dag bezig met het opgraven van metalen waar je eigenlijk niet op zit te wachten.

Zoeken naar kleine, middelgrote en grote goudkompen zowel op ondiepe als diepere bodemlagen

Maar wat nu als je naar alles wat goud is wilt zoeken? Moet je dan met twee metaaldetectoren rond gaan lopen? Ja. Tenzij je kiest voor bijvoorbeeld de Minelab GPZ 7000 goud detector welke geprijsd is voor iets minder dan 9000 Euro. Deze metaaldetector voor goud maakt gebruik van Zero Voltage Transmission. Dit betekent dat je in feite twee detectoren in bezit hebt. Enerzijds een PI-metaaldetector voor goud en anderzijds een hoogfrequente VLF-metaaldetector. Voor menigeen is een dergelijk toestel helaas niet betaalbaar. Daarom kun je kiezen voor bijvoorbeeld een goedkoper model van Minelab, Nokta Makro of Garrett voor kleinere ondiep gelegen goudstukken en een Minelab PI voor de dieper gelegen grotere goudschatten.

Conclusie

Zoek je de beste goud metaaldetector waarbij je vooral zoekt naar kleinere gouden voorwerpen op geringe diepte en in grond wat niet sterk gemineraliseerd is? Kies dan voor een metaaldetector met een hoge VLF frequentie en kleine spoel. Het is vaak leuker om met enkele voorwerpen thuis te komen dan dat je met niks thuis komt, maar dat is een afweging die ieder voor zichzelf moet maken. Zoek je de beste gouddetector voor het vinden van grotere gouden voorwerpen op dieper gelegen lagen, kies dan een VLF machine met lage frequentie en grote spoel. Is de grond sterk gemineraliseerd (lees: bevat veel ijzer), kies dan voor een PI metaal detector. Voor de beste aanbiedingen voor zowel metaaldetectoren als accessoires, kijk je op onze metaaldetector aanbieding pagina.