De beste metaaldetector plekken in Nederland

Misschien ben je geïnteresseerd geraakt in het zoeken met een metaaldetector en wil je daarom een metaaldetector kopen. Maar hoe weet je nu waar je moet gaan zoeken naar leuke voorwerpen? Enerzijds moet je je afvragen of je zoekt naar munten, relikwieën, sieraden of bijvoorbeeld naar militaria of goud klompjes. Zodra je dit weet kun je kijken wat de beste metaaldetector blekken in Nederland zijn. In dit artikel bespreken welke objecten je waar kunt vinden en geven je tips voor het vinden van de beste metaaldetector plekken Nederland. Let er wel op dat je niet met een metaal detector mag zoeken in archeologisch waardevol gebied en vraag als het even kan altijd toestemming aan de landeigenaar om te mogen zoeken (op bijvoorbeeld een weiland).

Beste metaaldetector plekken in Nederland – Algemene tips

We raden je aan om niet in het wilde weg met je metaaldetector op pad te gaan en zomaar ergens te gaan zoeken. De meer professionelere detectoristen doen eerst wat voorwerk voordat ze op pad gaan en vinden zodoende de beste metaaldetector plekken in Nederland en omstreken. Een veel gebruikte methode is het kijken naar oude landkaarten (offline of online) en kijken waar vroeger dorpjes waren, wegen, recreatiegebieden etc. Let bijvoorbeeld ook op straatnamen zoals dorpsstraat, kerkstraat etc. Deze wegen kunen al eeuwen in gebruik zijn. Goede detectoristen nemen aldus een duik in het verleden en trachten de geschiedenis van een streek of locatie te achterhalen. Op deze manier worden de vindkansen vergroot.

Beste metaaldetector plekken in Nederland - Minelab E-TracDe meeste avonturiers die metaaldetectie als hobby hebben beschikken niet over zeeën van vrije tijd. Dus als je af en toe een of meerdere uurtjes wilt zoeken is dit een goede metaaldetector tip. In gesprek gaan met oudere mensen levert ook vaak mooie inzichten op! Hou er wel altijd rekening mee dat de mens in de buurt van water wilde wonen en werken. Dit vergroot je kans op succes. Sowieso zijn plaatsen waar (vroeger) vele menselijke activiteit is geweest hot-spots voor schatzoekers.

Zoek je diep in de bossen dan zul je weinig vinden (tenzij hier slag is geleverd in de tweede wereldoorlog en/of middeleeuwen). Dan heb je kans op oud wapentuig, helmen, kogels, kogelhulzen, gespen maar ook oude granaten. Vind je oude bommen, laat ze dan liggen en waarschuw de politie. Neem ze vooral niet mee naar huis! We hebben een lijstje met goede zoekmogelijkheden met een metaaldetector opgesteld. Hierin vind je de beste metaaldetector vindplaatsen in Nederland.

Ver terug in de tijd zoeken met een metaaldetector

Duik je de archieven in, dan is het zinvol te letten op plekken waar vroeger mensen samen kwamen en/of locaties waarlangs ze reisden. Hieronder vind je de beste metaaldetector plekken in Nederland voor oude munten en relikwieën.

 • Dorpen of steden die nu niet meer bestaan
 • Plaatsen waar markten plaatsvonden
 • Zandverstuivingen (hier is vaak bewoning geweest)
 • Plekken rondom oude kerken(paden) of kloosters
 • Omgevingen van oude kastelen
 • Hessenwegen, handelswegen en kruispunten
 • Oude molens en watertorens
 • Grind opslagplaatsen en oude bomen
 • Plaatsen waar in de middeleeuwen is gevochten
 • Gebieden waar overstromingen zijn geweest
 • Oude zwemplekken
 • Bedevaartsoorden
 • Locaties van markten of evenementen
 • Akkers (stortakkers) en dijken die zijn opgevuld met stadsafval
 • Bochten in de rivieren bij laag water

Iets minder ver terug in de tijd zoeken met een metaaldetector

Ben je op zoek naar de beste metaaldetector plekken in Nederland voor nieuwere metalen? Kijk waar evenementen plaatsvinden. Hier komen veelal mensen samen die contant geld of andere sieraden dragen. Je kunt hierbij denken aan lokale markten en festivals. Woon je in de buurt van een strand of recreatiegebied? Grote kans dat dit een goede metaaldetector zoekplek is.

 • Recreatiegebieden zoals parken, plassen en speeltuinen
 • Bouwterreinen en baggerdepots
 • Locaties waar in de tweede wereldoorlog is gevochten

Met een metaaldetector zoeken op een akker

Op een akker zoeken met een metaaldetector is een van de meeste gebruikte tactieken. Akkerzoekers vinden veelal oudere objecten omdat in het verleden stadsafval is gebruikt om deze akkers mee op te vullen. Je hebt dus meer kans om oude zilveren munten en sieraden te vinden. Ook vind je soms goud! Ben je vooral hier in geïnteresseerd, dan kun je het beste een goede gouddetector kopen.

Sommige zoekers lopen (afhankelijk van de grootte van de akker) soms wel meerdere weken op hetzelfde stuk grond. Veelal lopen mensen in rechte banen heen en weer om zo elk stukje van de stortakker af te zoeken. Wat ook kan is je verdiepen in de structuur van de akker (hoge gedeeltes, lage gedeeltes, slootjes etc.) en op basis daarvan een zoekstrategie bepalen. Zoek je op deze manier, dan loop je eerst in een iets sneller tempo in een zigzag patroon over bepaalde gebieden en probeer je in het eerste uur bepaalde hot-spots (delen van de akker waar je leuke dingen gelokaliseerd hebt) te vinden. Daarna ga je verder met het rustig zoeken op deze hot-spots in de hoop meer leuke objecten te vinden. Ga je met een metaaldetector zoeken op een geploegde akker, dan kun je diverse voorwerpen vinden. Het spectrum loopt van afvalobjecten zoals oude spijkers tot meer waardevolle voorwerpen uit de 16e tot en met de 19e eeuw (zoals duiten en sieraden). Daarnaast vind je soms kogelhulzen met heel veel geluk doe je een schatvondst. De kans op grotere militaria zoals oude helmen is echter klein op een stortakker. Het is overigens wel een goed idee om je niet puur te focussen op slechts 1 akker. Kijk ook uit naar andere stekjes!

Tips voor het zoeken op een akker

Tip 1: voordat je zomaar een weiland op loopt en gaat zoeken raden wij je wel aan om eerst met de landeigenaar (boer) te overleggen. Vraag netjes of je misschien op zijn akker mag zoeken naar oude spulletjes en ijzeren voorwerpen. Wellicht heeft hij tijdens het ploegen ook wel eens last van metalen voorwerpen in de grond die zijn machines beschadigen? Misschien is hij wel eens een horloge of ring verloren? Biedt aan om met je metaaldetector de akker af te zoeken en wanneer je bijv. dit horloge vindt het ding aan hem terug te geven. Hij of zij zal je dankbaar zijn! Blijf verder altijd beleefd en sta niet met 10 man sterk op de stoep om toestemming te vragen. Klaar met zoeken? Zorg ervoor dat je gaten hebt dichtgemaakt en neem de gevonden voorwerpen mee. En ja, dit geld dus ook voor afval voorwerpen.

Tip 2: vind je op de akker leuke voorwerpen zoals zilveren munten of ander metaal wat je interesse heeft? Hou dan eens in de gaten wanneer de landeigenaar de akker weer opnieuw heeft geploegd of wanneer hij klaar is met het oogsten. Neem dan nog eens een kijken op het stukje grond. Door het ploegen en/of oogsten wordt de grond namelijk omgewoeld en kunnen er voorwerpen meer naar het oppervlak worden getrokken. Voorwerpen die in je eerste zoektocht misschien nog iets te diep in de grond zaten om te kunnen vinden. Op een akker zoeken met een metaaldetector kan dus best wel lonen. Hou er wel rekening mee dat de staat van gevonden munten soms slechter kan zijn op akkers dan wanneer je zoekt in parken of bossen. Doordat boeren mest verspreiden over de gebieden, wordt het metaal aangetast.

Met een metaaldetector zoeken op het strand

Wil je op een strand zoeken met een metaaldetector, dan vind je met een beetje geluk voornamelijk moderne sieraden, euro munten en misschien nog wat guldens. Oude spullen en militaria kom je op een recreatiestrand eigenlijk niet tegen. Wat je helaas wel veel vindt zijn trekringen (treklipjes) van blikjes en dopjes. Schrikt je dit niet af, dan zijn de beste tijdstippen voor het zoeken met een metaaldetector op het strand 1) voordat de recreanten het strand op kopen of nadat de meeste recreanten het strand hebben verlaten. Op een overvol strand wordt het vaak niet in dank afgenomen als je daar met je metaal detector tussen de mensenmassa aan het zoeken bent. Daarnaast loop je het risico op een hele stoet kinderen die achter je aanloopt. Hou je hier niet van, ga dan niet met je metaaldetector op het strand zoeken wanneer het druk is.

Tips voor het zoeken op een strand

Tip 1: er kunnen letterlijk meer kapers op de kust zijn. We weten van bepaalde metaaldetectoristen dat zij 1 of zelfs meerdere malen per dag een stuk strand in de buurt afzoeken. Heb je de mogelijkheid, observeer dan eerst een poosje wie waar al geweest is en pas je zoektactiek daar op aan. Zo heb je de meeste kans op succes. Los daarvan is het strand van iedereen, dus een metaal detectorist kan je natuurlijk niet verjagen van “zijn” stukje grond. Gelukkig zijn de meesten erg aardig en blij een andere hobbyist te zien.

Tip 2: op een strand zoeken met een metaaldetector vergt ook logisch nadenken. Het beste resultaat bereik je door te speuren in een breed gebied (corridor)tussen de branding en de duinen. Werk je volgens deze methode, dan pak je dus mul zand mee (hier zitten of liggen de mensen vaak), maar ook (wanneer je een waterdichte metaaldetector hebt zoals de Nokta Makro Simplex+) nat zand zodat je je kans op vondsten vergroot. Ook in het water willen er namelijk wel eens sieraden verloren gaan. De zee neemt en geeft. De zee neemt eerst sieraden af, maar geeft deze daarna weer terug aan jou!

Met een metaaldetector zoeken in een park

Een plek waar veel mensen samen komen zijn parken. Nu wil zo dat je in parken niet veel mensen met een metaal detector rond ziet lopen. Dit zijn we hier in Nederland nog niet zo gewend, maar in bijvoorbeeld Amerika is dit al meer geaccepteerd. Let op, het zoeken met een metaaldetector op vervuilde grond levert wel vaak veel rommel op zoals flessendopjes of bliklipjes. Deze kom je voornamelijk tegen in de wat “nieuwere” parken zodat je hier wellicht beter deze metalen kunt notchen of via de discriminatie functie uit kunt sluiten van detectie.

Een van de beste metaaldetector plekken in Nederland voor iemand die op zoek is naar Euro munten en sieraden zijn wel deze nieuwe parken. Naast munten vind je soms ook sleutels en ander klein metaal. Ben je aan het zoeken op een park, val dan geen mensen lastig en graaf geen grote gaten in het gras. Gebruik liever een grasmes (digging tool) of een klein tuinschepje eventueel in combinatie met een losse pinpointer. Deze metaaldetector uitrusting is niet al te duur en tevens erg handig. Ben je aan het zoeken in de wat oudere parken, dan kun je leuke duiten vinden of zelfs zilveren munten. Probeer te zoeken in een wat diepere stand en schakel zo min mogelijk metalen uit met de discriminatie functie.

Tip: ga je in een park zoeken met een metaaldetector, zoek dan vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag. Zo veroorzaak je de minste hinder en heb je de beste kans op een mooie vondst. Maak wel altijd de gaten netjes dicht en neem de rommel die je vindt mee om deze in de afvalbak te deponeren.

12 reacties op “De beste metaaldetector plekken in Nederland”

 1. Zoeken op het strand heeft over het algemeen weinig zin, omdat het zand hier in Nederland meestal opgespoten wordt.

  1. Beste Roy,

   Oude schatten zul je er inderdaad niet zo snel vinden, echter op het strand kun je wel andere leuke metalen vinden zoals (Euro)munten en sieraden.

   Met vriendelijke groet,
   Metaaldetector Expert

   1. Hallo ik heet wessel ik heb veel met metaaldetectoren gevonden maar nu vind ik niks meer waar kan ik heen om spullen uit de 2 wereld oorlog vinden vriendelijke groet wessel

  1. Beste Wybren,

   Je kunt het beste kijken naar oude landkaarten en dan voornamelijk bij oude wegen langs/door dorpen, nabij kloosters etc. Er zijn diverse handige websites te vinden met oude topografische kaarten.

   Succes met zoeken!

   Met vriendelijke groet,
   Metaaldetector Expert

  1. Wessel probeer het eens in het buitengebied van Winterswijk lokatie bocheltse baan daar is in het verleden een minutie trein ontploft

 2. Hallo als ik dingen uit de 2e wereldoorlog wil vinden kan dat in Friesland ? Zo ja waar?
  En munten in Friesland ? En waar dan?
  Mvg joarryt

 3. Ik heb sinds kort ook een metaaldetector en wil ook graag dingen vinden uit de ww2 welk zelf in Gelderland weet iemand waar ik op een uur rijden van mijn plaats kan detecteren andere locaties zijn ook welkom.

  Alvast bedankt Bl. Phantom

Reacties zijn uitgeschakeld.