Garrett AT Gold metaaldetector

De Garrett AT Gold metaaldetector is al even op de markt. Ondanks zijn leeftijd wordt dit model nog steeds beschouwd als een prima detectie apparaat voor diegene die op zoek is naar kleine voorwerpen zoals goudklompjes (gold nuggets) en sieraden. Deze Garrett metaaldetector is geschikt voor beginnende of gemiddeld ervaren gebruikers. Daarnaast laat het toestel uitstekende resultaten zien bij het zoeken naar goud. Waar normale metaaldetectoren gebruik maken van een frequentie van rond de 10kHz, zoekt de Garrett AT Gold met een basisfrequentie van 18kHz. Daarom is deze machine zeer geschikt voor het vinden van kleinere voorwerpen. Ook is de metaal detector helemaal waterdicht. Dit geldt dus voor de elektronica (bedieningspaneel) als ook voor de zoekspoel. Ideaal voor het zoeken in kreken, op nat zand of langs de kustlijn. Wil je meer te weten komen over deze metaaldetector voor goud? Lees dan onze uitgebreide Garrett AT Gold review. Misschien is dit wel een van de beste metaaldetectoren voor goud die op de markt verkrijgbaar zijn.

Garrett AT Gold

Garrett AT Gold metaaldetectorDit model van Garrett is eigenlijk een variant op de bekende en geliefde Garrett AT Pro metaaldetector. De AT pro is ook geschikt voor het zoeken van zowel op land als onder water. Veel gebruikers hebben in de loop der jaren vastgesteld dat de AT serie de lat hoger heeft gelegd in de wereld van metaaldetectie. De frequentie waarmee deze metaal detector met VLF techniek werkt is 18kHz, waarmee het toestel perfect is voor het opsporen van kleine voorwerpen. De DD zoekspoel lokaliseert kleine voorwerpen tot ongeveer 40cm diep, terwijl grotere voorwerpen tot ongeveer 130cm kunnen worden gedetecteerd.

Gebruik je deze Garrett metaaldetector veelal in water, dan presteert het model beter in zoet water dan in zout water. Het bereik is prima te noemen waarbij je ook nog eens audio signalen van ijzerhoudende materialen (ook wel ferro genoemd) uit kunt schakelen indien je dat wilt. Heb je het toestel in elkaar gezet, dan kun je in principe gelijk beginnen met zoeken. Kies een van de voor ingestelde modi en je kunt op weg. Het is overigens wel verstandig even een grondbalans uit te voeren zodat je er zeker van bent dat je een goede diepte haalt. De lengte van de schacht is instelbaar, dus ook voor de grotere gebruiken geschikt.

Grondbalans en zoekstanden

De grondbalans kan automatisch en handmatig worden ingesteld voor meer gebruiksgemak. Tevens kun je gebruik maken van de aanwezige Fast Track grondbalans welke automatisch de de bodem scant en de grondbalans in sterk gemineraliseerde bodems voor je instelt. Zet je de Garrett AT Gold metaaldetector aan, dan kun je gelijk beginnen met zoeken. Kies het programma wat je wilt en ga eenvoudig op zoektocht. Wanneer je uiteindelijk je metaaldetector beter leert kennen, kun je diverse settings fine tunen voor een nog beter zoekresultaat! Uit welke zoekstanden (zoekprogramma’s) kun je zoal kiezen? De Garrett AT Gold metaaldetector heeft 3 zoekstanden, waaronder een alle metalen modus en 2 voorgeprogrammeerde standen (discriminatie en custom).

Kijken we even naar de “all metal mode”, dan stelt deze de gebruiker in staat om een locatie op diep niveau af te speuren. Dit is dan ook gelijk de diepste modus die beschikbaar is. Wel loop je dan kans om op een locatie met veel ijzer (afval) in de grond erg veel (of teveel) signalen te krijgen. Middels audio signalen en visuele signalen op het display krijg je als detectorist informatie over uit welk soort metaal het voorwerp zou kunnen bestaan. Visuele weergave gebeurt door middel van blokjes en voorwerp identificatie nummers (target id) in welke van 0 tot en met 99 lopen. Na verloop van tijd zul je tonen, signalen en objecten herkennen en een beslissing kunnen nemen of je gaat graven of niet.

Discriminatie en pinpoint functie

Ben je aan het zoeken op vervuilde grond (grond met veel afval), dan is het mogelijk om ijzer uit te schakelen. Met de discriminatie modus is het mogelijk om ijzerhoudende metalen uit te schakelen. Detecteert de Garrett AT Gold gouddetector deze materialen, dan negeert het toestel deze. Daarnaat kun je “iron audio” inschakelen, waarmee je de audio signalen op ijzer in volume kunt aanpassen of uitschakelen. Naast de alle metalen en discriminatie modus is er ook nog de een pinpoint modus. Een pinpoint functie wordt ook wel non-motion genoemd. Ga je zwaaien met een metaaldetector dan kun je wel ongeveer de locatie bepalen, maar niet precies. Heb je niet de beschikking over een aparte pinpointer, dan kun je de ingebouwde pinpoint funtie gebruiken. Hiermee bepaald je dan de exacte locatie van het voorwerp wat je op wilt graven. Houd de metaal detector dan boven het stukje grond waar iets gedetecteerd is druk de pinpoint knop in. Beweeg het toestel heel iets zodat je het sterkste signaal krijgt. Hier kun je vervolgens gaan graven.

Voor- en nadelen van de Garrett AT Gold metaaldetector

Is alles goud wat er blinkt? Zoals veel dingen heeft ook de Garrett AT Gold metaaldetector zo zijn voor en tegens. De voordelen zijn onder andere dat dit een redelijk lichte metaaldetector is. Er zijn echter wat minder zware metaaldetectors op de markt. Qua gebruiksvriendelijkheid is de goud detector dan wel weer geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Tevens beschikt het toestel over een goede grondbalans en discriminatie functie, een mooi hoge frequentie voor het opsporen van kleine objecten. Daarnaast zijn er ook diverse accessoires te koop.

Of het voor jou een nadeel is zul je zelf moeten bekijken, maar wij zijn fan metaaldetectoren met ingebouwde accu’s. De Garrett AT Gold goud detector werkt op 4 AA batterijen die je na verloop van tijd zult moeten vervangen of opladen. Is je zoekgebied voornamelijk op natte zoute bodems (aan zee of in zee), dan is dit model hier niet erg geschikt voor. De zoekspoel van de machine zal dan wat vaker valse signalen afgeven, wat de prestaties aanzienlijk beperkt. Gebruikers die dus graag op zoek gaan naar gouden sieraden op de kusten, kunnen beter kijken naar een andere metaaldetector. Vergelijken we de Garrett AT Gold goud detector met andere metaaldetectors, dan moet je eigenlijk naar gelijkwaardige toestellen in de zelfde prijsklasse kijken. Goede concurrenten zijn de Minelab Equinox 600 en de Garrett AT Max metaaldetector.

AT Gold gouddetector (single frequency)AT Gold metaaldetector - display

  • Technologie: VLF (Very Low Frequency)
  • Zoekfrequentie: 18kHz
  • Zoekstanden: 3 (alle metalen / disc 1 / disc 2)
  • Waterdichte elliptische zoekspoel van 20cm
  • Steel lengte: instelbaar van 109 tot 140cm
  • Batterij: 4 x AA
  • Gewicht incl. zoekspoel: 1.3kg

Conclusie Garrett AT Gold

De Garrett AT Gold metaaldetector is een van de beste metaaldetectors voor een ieder die op zoek is naar kleine voorwerpen zoals munten en sieraden. Het toestel is eenvoudig in te stellen en werkt verrassend eenvoudig. Over het geheel genomen is dit toestel perfect voor beginners of middelmatig geschoolde schatzoekers. De fabrikant geeft twee jaar garantie op deze metaaldetector. Zo weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt en een goede werking kunt verwachten. Naast de 2 jaar garanteperiode kun je de metaaldetector ook nog uitbreiden met diverse compatibele accessoires om de gebruikservaring naar een hoger niveau te tillen. Helaas kan het model niet zo goed uit de voeten in zout water, maar verder dit een uitstekende metaal detector om te kopen. Een van de beste gouddetector machines die je kunt kopen.