Hoe gebruik je een pinpointer

Een van de grootste troeven van een schatzoeker is de pinpointer. Dit handige apparaatje helpt om de exacte plek te vinden waar het gevonden object ligt nadat je deze hebt ontdekt met een metaaldetector. Deze compacte metaaldetectoren zijn verkrijgbaar in twee vormen en helpen je om het graven en de eventuele frustratie van langdurig speuren in de grond te verminderen. Maar wat is een pinpointer precies en hoe gebruik je een pinpointer? Wij leggen het je uit.

Wat is een pinpointer

Hoe gebruik je een pinpointer?Een losse pinpointer is eigenlijk een metaaldetector in het klein. Het apparaat is handig mee te nemen en wordt vaak geleverd inclusief hoes waar je hem in kunt doen en aan je riem kunt hangen. Tevens zijn er kabeltjes te koop waarmee je het metaal detectie apparaat aan bijvoorbeeld je riem of broek kunt bevestigen om hem niet te verliezen.

Dit metaaldetectie gereedschap is klein en past in de hand. Het uiteinde van de punt bevat een metaaldetectorspoel (coil) in het klein. Wanneer de punt van het apparaat in de buurt komt van een metaal, dan geeft hij een waarschuwing. Dit kan zijn in de vorm van een geluid, maar ook door vibratie waarbij de pinpointer trilt. Normaal gesproken gebruik je een pin pointer wanneer je een gat hebt gegraven en op zoek gaat naar het voorwerp en niet je metaaldetector wilt pakken om kijken waar het object precies ligt. Heb je geen losse pinpointer, dan kun je een handje vol zand langs de zoekschijf van de metaaldetector halen. Geeft de metaal detector een signaal, dan weet je dat het object aanwezig is.

Heb je een gat gegraven, maar kun je het voorwerp niet vinden of wil je geen tijd verspillen met zoeken? Plaats dan het uiteinde van de pinpointer in het gat en beweeg deze heen en weer. Aan het signaal hoor je of je dichtbij het voorwerp zit of niet. Komt de kleine metaaldetector dichter bij het metaal, dan trilt het apparaat meer en/of geeft een een hoger piepgeluid. Bij diverse metaaldetectors wordt standaard een pinpointer als metaaldetector accessoire meegeleverd om het zoekwerk te vereenvoudingen.

Ingebouwde metaaldetector pinpointer

De good old pinpointer – zoals hierboven beschreven – maakt nog steeds vaak deel uit van de standaard uitrusting van metaaldetector hobbyisten. Het toestel vereenvoudigd het zoeken naar voorwerpen. Echter, de laatste jaren worden nieuwe metaaldetectoren ook vaak uitgerust met een ingebouwde pinpointer. Met een druk op de knop kunt je de metaal detector in de juiste stand zetten en de pinpoint functie gebruiken. De metaaldetector wordt  dan zeer gevoelig voor de nabijheid van metaal en zal een constante toon maken. Dit geluid zal luider en duidelijker worden naarmate de zoekspoel dichter bij het doel is. Onthoudt die plek en ga hier zoeken.