Hoe moet je gouden munten schoonmaken?

Zoals je wellicht hebt gelezen in ons artikel over “wat is corrosie“, is goud een edelmetaal wat niet corrodeert. Dit betekent dan ook dat gouden penningen en munten weinig onderhoud nodig hebben. Een en ander is ook uitgelegd in het artikel over het schoonmaken van munten. Gouden voorwerpen zijn vaak kostbaar en kostbaarheden wil je het liefst niet beschadigen. Gebeurt dit wel, dan daalt de waarde uitgedrukt in geld van het object al snel. Ben je er niet zeker van dat je zelf gouden munten reinigen kunt of besteed je het liever uit? Geen probleem, er zijn diverse experts die je hierbij kunnen helpen. Maar aangezien gouden munten weinig onderhoud nodig hebben, hebben we een kort stappenplan opgesteld waarmee je uit de voeten kunt. Gouden munten schoonmaken is in principe een fluitje van een cent.

Stappenplan voor het reinigen van gouden munten

Ben je bezig met een metaaldetector dan wil het wel eens voorkomen dat je een mooie bodemvondst doet. Dit kunnen zilveren munten zijn, maar ook gouden munten. Voor het zoeken naar goud kun je overigens overwegen om een goud detector aan te schaffen. Het voordeel van goud voor de hobbyist of professional is dat puur goud niet oxideert (corrodeert). Tijdens het zoeken met een metaaldetector kun je gevonden munten handig opbergen in een munten opbergdoosje. Wil je de gouden munten schoonmaken, pak dan eerst wat warm water of gedestilleerd water, zeep en een zachte tandenborstel. Het is heel goed mogelijk dat na deze korte behandeling je gouden munten er al prima uitzien. Vind je het resultaat voldoende, droog de gouden munten dan af en leg ze neer op een plekje waar je ze wilt bewaren / ten toon wilt stellen.

Gouden munten schoonmaken – Reinigen met citroenzuur

Gouden munten schoonmakenBen je nog niet helemaal tevreden met het resultaat, dan pas je bovenstaande stappen toe en vervolgt je reinigingstour met bijvoorbeeld een bakje wat je vult met citroenzuur. Na deze hier een paar uur in te hebben gelegd kun je ze afborstelen met een zachte tanden- of nagelborstel. Droog de munten daarna goed af met een zachte handdoek (of versnel het door gebruik te maken van een haarföhn) en je bent klaar. Mocht je toch huiverig zijn om deze kostbare gouden voorwerpen zelf schoon te maken omdat er misschien iets mis kan gaan, vraag dan advies aan bijvoorbeeld een juwelier. Voorkomen is beter dan genezen, want eenmaal toegebrachte schade aan gouden munten (een zacht edelmetaal) kan helaas niet meer worden hersteld.

Tip: Gebruik nooit reinigingsmiddelen met een hoog gehalte aan zuur of schuurmiddel. Deze zullen onherroepelijk de gouden munt beschadigen en de waarde verminderen.

In het kort volgt hier de puntenlijst voor het schoonmaken van gouden munten

  • Vul een bakje met gedestilleerd of warm water
  • Pak afwasmiddel en voeg een paar druppels toe aan het water (begin met weinig, je kunt altijd nog meer toevoegen indien nodig)
  • Meng het afwasmiddel voorzichtig door het water en voeg de gouden munten toe (let op dat je de munten niet op elkaar stapelt, maar van elkaar af legt)
  • Laat de munten minimaal een half uurtje weken in het sopje
  • Hierna kun je de gouden munten afborstelen en zo nodig nog een keer het proces herhalen
  • Tevreden? Pak nu een zachte doek, dep de gouden munten droog en laat ze in de lucht drogen
  • Stop de munten (indien je wilt) nu in een muntenhouder of muntenalbum