Hoe kun je het beste munten bewaren?

Wanneer je met je metaal detector oude munten hebt gevonden en hebt opgeborgen in een coinpad vondstendoosje, dan ben je er nog niet. Eerst moet je de munten meenemen en daarna de munten reinigen. Voldoet het resultaat daarna aan je wensen, dan zul je moeten kijken naar mogelijkheden om je munten te bewaren. Hoe moet je munten bewaren? Wij geven je een aantal tips.

Munten bewaren – Het juiste klimaat

Welke munt je ook hebt gevonden en gereinigd, je kunt metalen munten het beste bewaren in een droge omgeving bij kamertemperatuur. Wat ook voor elektrische apparatuur geldt, geldt ook voor munten: hoe droger hoe beter. Droger is beter om dat het corrosie proces dan stopt en/of minder snel verloopt. Om te controleren of de ruimte die je op het oog is droog genoeg is en over de juiste temperatuur beschikt, kun je bijvoorbeeld een hygrometer gebruiken. Een hygrometer meet de luchtvochtigheid dus ook de droogte van de lucht in een ruimte. Ideaal voor het bewaren van munten is een luchtvochtigheid van minder dan 45%.

Maar waarom is de temperatuur dan van belang? Dit omdat in koude lucht weinig vocht aanwezig is. Heb je een (te) warme lucht in de kamer dan zal waterdamp condenseren wat daarbij de luchtvochtigheid weer verhoogt. Tevens is het oppassen geblazen met tinnen voorwerpen in een kamer waar de temperatuur lager is dan 14 graden Celsius. Tin heeft dan de neiging om van structuur te veranderen, ook wel “tinpest” genoemd.

Zorg er verder voor dat de omgeving vrij is van overige verontreiniging zoals azijnzuur en zwavelzuur. De meeste mensen staan er niet bij stil, maar bijvoorbeeld een kast van spaanplaat of mdf zorgt voor verspreiding van azijnzuur. Kies liever voor een kast van metaal omdat hout ook de omgeving bevochtigt. Zwavelzuur wordt uitgestoten door bijvoorbeeld wollen vilt. Wil je toch vilt gebruiken, kies dan voor synthetisch vilt.

Munten bewaren – album of houder

Munten bewaren - Leuchtturm Optima Classic muntenalbumWanneer je de klimaatomstandigheden op orde hebt, is het ook belangrijk om naar de munten zelf te kijken. Wil je deze graag mooi houden, dan zul je ervoor moeten kiezen om de penning niet te vaak te schuiven en aan te raken. Er zijn diverse mooie muntenalbums te koop, maar je kunt ook kiezen voor speciale hard plastic munthouders. Belangrijk is dat deze munthouders luchtdicht zijn. Schuif je de munten in een muntenalbum, dan zijn de metalen niet beschermd tegen corrosie want muntenalbums zijn niet luchtdicht. In vochtige omstandigheden kan er dan nog oxidatie ontstaan. Kies bij het aanschaffen van munthoezen voor de zekerheid voor hoezen die chloor- en zuurvrij zijn.

Wil je toch graag de munt uit zijn beschermhoes of munthouder halen? Pak de pennnig dan altijd vast bij de rand. Je wilt namelijk niet dat er teveel vet en zout van vingers op de munten komt wat weer vlekken en/of corrosie kan veroorzaken. Heb je eenmaal een goed werkend systeem voor jezelf bedacht, houd je er dan ook aan. Zo heb je nog vele plezier van je zoektochten met je metaaldetector!