Hoe moet je zilveren munten schoonmaken?

Zoals je kunt lezen in ons artikel over het ontstaan van corrosie, kunnen munten met een zilverlegering na verloop van tijd dof worden alsmede een zwarte corrosielaag krijgen. Of je een zilveren munt schoont wilt maken is helemaal aan de vinder zelf. De een vindt het mooi om te zien dat de “oudheid” hier af straalt. De ander wil graag de zilveren penning reinigen om de “echte” kleur weer zien. Behoor jij tot die laatste categorie, dan is dit artikel voor jou bestemd. Hoe kun je nu het beste zilveren munten schoonmaken? We leggen je het uit in onderstaand artikel. Het schoonmaken van munten moet correct gebeuren zodat je beschadigingen aan het object voorkomt.

Stappenplan voor het reinigen van zilveren munten

Door een reactie van het metaal en lucht kunnen penningen en munten oxideren. Oxideren wordt ook wel corroderen of aantasten genoemd. Bij puur gouden munten komt dit eigenlijk niet voor. In het geval van zilveren munten ontstaat er een zwarte laag bovenop het metaal. Wil je deze corrosielaag verwijderen, doe dit dan rustig en stap voor stap. Volg je ons stappenplan voor het schoonmaken van zilveren munten, dan kan er niks mis gaan!

Zilveren munten schoonmaken – Stap 1 – Voorbereiding

Zilveren munten schoonmakenIn algemene zin geldt, probeer eerst de munten met water, zeep (afwasmiddel) en een zacht borsteltje schoon te maken. Ga sowieso niet met schoonmaak- of reinigingsmiddelen bezig die een bijtende werking of een hoog zuurgehalte hebben. Alhoewel goud en zilver beide edelmetalen zijn en het minst bevattelijk zijn voor schoonmaakmiddelen, kun je deze middelen beter niet als eerste stap gaan gebruiken.

Tip: Zorg ervoor dat je bij het reinigen van zilveren munten met chemicaliën en zuren altijd de benodigde accessoires bij je hebt. Hierbij kun je denken aan een stofmasker of mondkapje, een veiligheidsbril, handschoenen, werkjas en een goede ventilatie. Gebruik ook altijd gedestilleerd water wanneer je een schoonmaakmiddel aanmaakt. In leidingwater kunnen namelijk bestanddelen zitten die schadelijk zijn voor het metaal.

Zilveren munten schoonmaken – Stap 2 – Borstelen en reinigen

Pak een zachte borstel met stugge (geen harde!) haren – zoals bijvoorbeeld een tandenborstel – en begin voorzichtig de penning af te borstelen. Hou hierbij de munt niet te stevig vast en druk niet te hard met de borstel om beschadigingen te voorkomen. Met een borsteltje zorg je ervoor dat je de ergste vervuiling verwijdert. Gebruik daarnaast gekookt water om het vuil gemakkelijker te verwijderen. Borstel nu rustig over de gehele munt totdat het vuil verdwenen is. Is het resultaat voldoende en naar je zin? Dan kun je nu stoppen en de munt goed afspoelen met (gedemineraliseerd) water. Droog vervolgens je munt netjes af door deze met een zachte doek droog te deppen.

Om een zilveren munt helemaal schoon en vetvrij te maken kun je de volgende stappen nemen. Vul een bakje met gedestilleerd water en voeg hier een paar druppels ammoniak aan toe. Een paar druppels is genoeg, want doe je er teveel in dan is deze schade niet meer te herstellen. Leg de zilveren munt nu een half uurtje in het water. Hierna kun je de penning uit het water halen en afborstelen, afspoelen en afdrogen (niet te ruw, deppen geeft het beste resultaat). Laat ze vervolgens nog even liggen om helemaal op te drogen. Is het resultaat nog niet naar je zin, voeg dan voorzichtig nog een of meerdere druppels ammoniak toe.

Zilveren munten schoonmaken – Stap 3 – Spoelen en drogen

Hebben je zilveren munten het gewenste resultaat bereikt met het reinigen, dan moet je ze afspoelen. Doe dit niet onder de kraan, maar gebruik hiervoor speciaal gedestilleerd water om de chemicaliën te neutraliseren. Leg de zilveren munten in een bakje met gedestilleerd water en draai de munten regelmatig om. Ook kun je het beste nog 1 a 2 maal het water verversen. Na ongeveer een half uurtje is de spoelbehandeling klaar en kun je de munten drogen. Wacht hier niet te lang mee, want vochtige munten corroderen sneller dan je denkt. Om een zilveren munt te drogen dep je deze droog met een zachte doek en/of je gebruikt een föhn wanneer je het droogproces wilt versnellen. Vervolgens kun je de munten bewaren in een muntenalbum of muntenhouder.

Tip: Gebruik nooit en te nimmer zilver- of koperpoets. Poets zilveren munten ook nooit te lang met een doek, want dit geeft de zilveren munten een onnatuurlijke glans. Gebruik bij voorkeur een tanden- of nagelborsteltje om de munten een mooie shine te geven. Tevens kun je voordat je gaat zoeken naar munten het beste een coinpad kopen (muntenhouder) om ze tijdens je wandeling netjes op te bergen en beschadiging te voorkomen..