Hoe lokaliseer en identificeer je een voorwerp?

Wanneer je een metaaldetector hebt gekocht, in elkaar hebt gezet en gereed bent voor vertrek staat er misschien nog een aantal belangrijke vragen open. Wat zijn de beste plekken om te zoeken met een metaaldetector, hoe vind ik een object en hoe weet ik voordat ik ga graven, wat het is? In dit artikel leggen we enkele basis technieken uit voor het lokaliseren en vinden van voorwerpen, alsmede hoe je (waardevolle) metalen kunt identificeren. Belangrijk zijn de geluiden die je hoort en/of de aanduidingen die op het display van de metaaldetector tevoorschijn komen.

Bench Testing voordat je gaat zoeken naar voorwerpen

Voordat je met een nieuwe metaaldetector op pad gaat hebben we een aantal metaaldetector tips voor je. De eerste en misschien wel een van de beste tips, is het thuis uittesten van je detector, ook wel bench testing genoemd. Hiervoor pak je bijvoorbeeld een spijker, een muntje van 5 cent, een gouden ring, een zilveren armband en iets van koper en brons. Leg je metaal detector op een plastic of houten tafel (buiten) neer en zwaai met de objecten langs de zoekspoel. Luister nu goed naar de geluiden en noteer eventueel de voorwerp identificatie nummers die op het display verschijnen. Altijd handig om vooral in het begin bij de hand te hebben.

Wat ook veel gedaan wordt is diverse voorwerpen naast elkaar op de grond (niet te dicht bij elkaar) te leggen en hier met je metaaldetector op verschillende hoogtes overheen te zwaaien. Ook hier geldt: probeer de geluiden te onthouden en te herkennen. Een metaal als ijzer klinkt bijvoorbeeld anders dan een zilveren munt. Heb je een tuin waar je een beetje ruimte hebt om in te graven, graaf dan eens diverse objecten in op dezelfde of op verschillende dieptes. Kijk nu eens wat voor signalen (audio en visueel) je krijgt. Let er wel op dat je goed gaat zwaaien met een metaaldetector zodat je geen schatten over het hoofd ziet.

Type van het geluid bij het vinden van voorwerpen

Lokaliseren en vinden van voorwerpen - Nokta Makro waterdichte hoofdtelefoonBen je al vele uren bezig geweest met metaaldetectie op het strand, akkers en parken, dan zul je vanzelf de type tonen leren herkennen. Zo kun je ook inschatten wat geluiden zijn van waardevolle metalen en welke van bijvoorbeeld schroot en afval als ijzeren spijkers, treklipjes van blikjes en doppen. Waardevolle metalen zoals goud en zilver zullen hogere pieptonen geven als laagwaardige metalen zoals ijzer. Ijzer zorgt voor een doffe toon. Metaaldetectie op vervuilde grond is niet gemakkelijk. Gelukkig bieden veel metaaldetectoren de mogelijkheid om bepaalde metaalsoorten te discrimineren (uit te filteren). Op deze manier hoor je alleen een geluid wanneer er meer waardevolle objecten worden gelokaliseerd. Op een schaal van 0 tot 100 zien we links de ijzerhoudende metalen (ferro), met daarna de non-ferro metalen zoals folie, goud en zilver.

Tip: het beste kun je ervoor zorgen dat je hobby geen geluidsoverlast veroorzaakt bij omstanders. We raden je dan ook aan om een hoofdtelefoon aan te schaffen. Daarnaast kun je via een koptelefoon de geluiden vaak beter te kunnen horen (bijv. wanneer het waait).

Herhaalbaarheid van het geluid bij een gelokaliseerd object

Vooral als je begint met metaaldetectie is het verstandig alle geluiden op te graven om meer over de metaal detector te weten te komen. Een belangrijk gegeven is dat een geluid herhaalbaar moet zijn. Kom je met je zoekspoel over een plek en hoor je een geluid? Wanneer je de zoekspoel over een plek zwaait en een geluid hoort, dan moet je de metaal detector terug kunnen zwaaien over diezelfde plek en het geluid steeds opnieuw kunnen horen. Het geluid of de pieptoon moet dus steeds opnieuw herhaalbaar zijn (terugkeren).

Is het geluid echter onregelmatig en/of geeft het display een nummer weer wat onregelmatig is en heen en weer springt? Dan kan dit erop wijzen dat het doelwit niet groot is en de kans groot dat je afval aantreft. Is het geluid slechts één keer te horen en komt het niet terug? Misschien heeft de metaal detector een afgeschermd (uitgesloten) ijzeren object verward met een goed metaal. Wat ook kan is dat het misschien een object betreft wat erg diep ligt. Met je metaaldetector vanaf een andere kant over het voorwerp heen zwaaien kan ook nog wel eens helpen.

Diepte en grootte van het gevonden voorwerp

De meeste digitale metaal detectoren geven op het scherm weer op welke diepte het gelokaliseerde voorwerp bij benadering ligt. Zodoende weet je hoe diep je moet graven. Belangrijk bij het graven is dat je met metaaldetector accessoire zoals een schop of digging tool niet te dicht bij het object komt. Bepaal daarom altijd met een pinpoint functie precies waar het object ligt of graaf het gat gewoon iets groter. Het zou zonde zijn dat je een mooie munt of ketting door je graafwerkzaamheden beschadigt. Heb je eenmaal met of zonder het gebruik van een pinpointer het object gevonden, maak dan het gaat weer netjes dicht en neem het voorwerp mee.

Tip: er bestaan ook metaaldetectors die de grootte van het object aangeven of via een grafische weergave het voorwerp laten zien. Dus ben je op zoek naar (oude) munten en geeft de metaaldetector een object aan in de vorm van een blikje? Dan kun  je ervan uitgaan dat het geen munt betreft. Echter, bij twijfel altijd graven!