Metaaldetector FAQ

Wanneer je een metaaldetector wilt aanschaffen of net een nieuwe metaaldetector hebt gekocht, kun je tegen bepaalde vragen aanlopen. Heb jij een vraag over de metaaldetector installatie, het gebruik of het onderhoud van je metaaldetector? Bekijk eerst deze metaaldetector FAQ (frequently asked questions) om te zien of jouw vraag ertussen zit.

Welke soorten metaaldetectors zijn er?

Er zijn verschillende soorten metaaldetectors verkrijgbaar. Zo kun je in de eerste plaats kiezen tussen een analoge of digitale metaaldetector. De meeste starters kiezen echter voor een digitale metaaldetector, omdat deze naast een duidelijk display ook zeer handige extra’s biedt waarmee het gebruik nog eenvoudiger wordt. Tot slot is het mogelijk om specifiek op zoek te gaan naar een metaaldetector voor onder water zoals bijvoorbeeld de Quest Q30 metaaldetector.

Metaaldetector FAQWat kost een metaaldetector?

Dit is een vraag welke vaak voorkomt en daardoor ook een plekje in de metaaldetector FAQ verdient. Een metaaldetector is verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. Voor kinderen beginnen de modellen al vanaf €39,95, maar is het ook mogelijk om duurdere modellen aan te schaffen die rond de €200 kosten. Voor volwassen starters beginnen de prijzen voor een goede metaaldetector ook rond deze prijs. Verder zijn er ook modellen verkrijgbaar tussen de €500 en €800. Voor de zeer professionele modellen liggen de kosten vaak (ver) boven de €1.000.

Wat zijn de beste merken voor een metaaldetector?

Er zijn verschillende goede metaaldetector merken waar je een goede en betaalbare metaaldetector van kunt aanschaffen. Tot de A-merken voor metaaldetectors behoren onder andere Garrett en Quest, maar ook Nokta Makro, Minelab, C.Scope, Teknetics, XP en Bounty Hunter zijn merken waar je terecht kunt voor goede metaaldetectors.

Wat is een goede metaaldetector voor een starter?

Een metaaldetector voor een starter moet niet alleen makkelijk in gebruik zijn, maar is daarnaast ook voorzien van de belangrijkste functies zodat je de beste resultaten behaalt. Onder andere de Quest X10, Garrett Ace 200i en Teknetics Eurotek behoren tot de betere metaaldetectors voor starters. Daarnaast zijn er nog veel meer goede detectors. De meeste webshops hebben dan ook een speciale pagina waar je de metaaldetectors voor starters kunt bekijken.

Welke accessoires heb ik nodig voor het gebruik van een metaaldetector?

Vaak worden metaaldetectors al geleverd met een aantal handige accessoires, zoals een koptelefoon of een vondstentas. Dit zijn dan ook de accessoires waar je het meest aan hebt. De koptelefoon zorgt ervoor dat je je volledig focust op de audiotonen, vooral wanneer je op een drukke plaats aan te zoeken bent. Een vondstentas is ideaal om jouw vondsten in te bewaren, zodat je alles op een overzichtelijke plek hebt. Verder kun je nog kijken naar accessoires als een schep, een extra zoekspoel, een beschermhoes voor je display of extra batterijen.

Welke functies zijn onmisbaar op een goede metaaldetector?

Een goede metaaldetector heeft in ieder geval een goede discriminatie waarmee je ijzeren objecten kunt elimineren. Een wat betere metaaldetector zal daarnaast ook zijn voorzien van numerieke voorwerpidentificatie, waarmee je nog sneller ziet met wat voor soort metaal je te maken hebt. Verder is ook het dieptebereik belangrijk: dit is vooral afhankelijk van waar je naar wilt zoeken. Tot slot kun je nog kijken naar een metaaldetector die ook voorzien is van een pinpointfunctie: dit maakt het makkelijker om de precieze locatie van een voorwerp te bepalen.

Welk onderhoud heeft een metaaldetector nodig?

Een metaaldetector heeft over het algemeen niet heel veel metaaldetector onderhoud nodig. Het is in ieder geval belangrijk om de detector na gebruik op een droge en veilige plek op te bergen. Verder kun je de detector na gebruik ook schoonmaken, maar dit is afhankelijk van hoe vies hij is. Daarnaast doe je er goed aan om na gebruik de batterijstand te controleren, zodat je bij het volgende gebruik niet met een lege batterij staat.

Mag je overal zoeken met een metaaldetector?

Je mag niet overal zoeken met een metaaldetector. Ieder land heeft regels met betrekking tot het gebruik van de metaaldetector. In Nederland is het verboden om te zoeken bij archeologische plekken. Je mag verder overal rondlopen met een metaaldetector. Ga je op een terrein zoeken? Dan heb je eerst toestemming nodig van de landeigenaar. Wanneer je op vakantie gaat in het buitenland en je jouw metaaldetector mee wilt nemen, is het eerst slim om de regels te bekijken, zodat je weet waar je aan toe bent.

Wat is een goede metaaldetector voor kinderen?

Wanneer je op zoek bent naar de beste metaaldetector voor kinderen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. In de eerste plaats moet het gebruik eenvoudig zijn, zodat ook voor jonge kinderen snel te begrijpen is. In de tweede plaats moet de metaaldetector ook niet te zwaar zijn. Enkele voorbeelden van goede metaaldetectors voor kinderen zijn de MD Coinfinder en de Bounty Hunter Junior. Dit zijn metaaldetectors die niet alleen zeer geschikt zijn voor jonge kinderen, maar ook voorzien zijn van goede functies zodat het ook voor een kind mogelijk is om mooie vondsten te doen.

Hoe werkt een metaaldetector?

De metaaldetector is simpel gezegd een door batterijen aangedreven elektrisch apparaat, gemonteerd op een steel met handvat. Aan het einde van de steel zit een zoekspoel die je over de grond beweegt. Als een metaaldetector aan staat, is er sprake van een elektromagnetisch veld bij de zoekspoel. Dit dringt door in de grond. Ligt er een metalen voorwerp in de grond, dan zal dit het elektromagnetisch veld verstoren: je krijgt dan een signaal van je metaaldetector. Afhankelijk van het type metaaldetector kun je zien met wat voor soort metaal je te maken hebt. Ook is het mogelijk dat je een ingebouwde processor hebt die de diepte van het object bepaald. Zo wordt het extra makkelijk om het voorwerp op te graven.

Welke metaaldetector is geschikt voor het vinden van goud?

Met vrijwel alle metaaldetectors is het mogelijk om goud te vinden; dit is een soort metaal dat je in de grond tegen kunt komen en hierdoor dan ook door de meeste metaaldetectors wordt opgepikt. Een speciale gouddetector is ontworpen om zeer kleine doelwitten te vinden in tal van soorten bodems. Voor beginnende goudzoekers is een metaaldetector als de Minelab Go-Find 22 een aanrader, terwijl je ook voor een Garrett AT Gold kunt kiezen of de Whites GMT Goldmaster. In vrijwel iedere prijscategorie is een metaaldetector te vinden die aan jouw wensen voldoet.

Mocht je vragen hebben welke je niet in deze metaaldetector FAQ vind, neem dan eenvoudig contact met ons op.