Metaaldetector onderhoud

Jouw metaaldetector kun je volop gebruiken met het zoeken naar waardevolle objecten. Maar het is ook belangrijk om je toestel goed te onderhouden, zodat je hier optimaal gebruik van kunt maken. Welk onderhoud heeft je metaaldetector nodig en waar moet je op letten bij het onderhoud? Hier lees je alles wat je moet weten over goed metaaldetector onderhoud.

De belangrijkste onderdelen van een metaaldetector

Metaaldetector onderhoudWanneer je een metaaldetector goed wilt onderhouden, is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste onderdelen zijn waar je rekening mee moet houden bij het onderhoud. Een metaaldetector bestaat altijd uit drie onderdelen:

  • Functiehuis: het functiehuis is de electronica van je metaaldetector. Dit is onder het handvat gevestigd en is voorzien van een digitaal display (niet in het geval van een analoge metaaldetector).
  • Zoekschijf: de zoekschijf zit onderaan de steel en is vastgemaakt met een bout en moer, en in veel gevallen ook met rubbers.
  • Steel: de steel zorgt ervoor dat alle onderdelen bevestigd kunnen worden en dat er een geheel ontstaat. De steel is voorzien van een armsteun voor meer gemak bij het maken van de zwaaibeweging.

Welk onderhoud heeft een metaaldetector nodig?

Een metaaldetector heeft niet veel onderhoud nodig. Om zo lang mogelijk van je metaaldetector gebruik te maken, is het aan te raden om de detector na gebruik op een droge en veilige plek op te bergen. Op deze manier verleng je de levensduur van je metaaldetector. Is je apparaat door regen nat geworden, is er sprake van modder of ander vuil op de zoekschijf of elders op de detector? In dit geval is het slim om de metaal detectiemachine schoon en droog te maken. Dit kun je gewoon met een natte en droge doek doen.

Het onderhoud van een metaaldetector hangt ook af van hoe je deze instelt en bedient. Instellen van een metaaldetector is overigens niet zo moeilijk. Wanneer je een bepaald zoekprogramma instelt, kun je er ook voor kiezen deze weer naar de fabrieksinstellingen te zetten. Op deze manier kun je de detector bij het volgende gebruik meteen weer instellen op een gewenst programma en hoef je dit niet eerst aan te passen. Ook het in de gaten houden van de batterij is een belangrijk deel van het onderhoud. Het level van de batterij is meestal duidelijk af te lezen: zo zorg je ervoor dat je niet met lege batterij komt te staan.

Laat je onderhoud uitvoeren door een professional

Het meeste onderhoud aan je metaaldetector kun je prima zelf uitvoeren. Omdat een detector niet veel onderhoud nodig heeft, is het heel makkelijk om dit zelf te doen. Mankeert er iets aan je metaaldetector of wil je deze een grote onderhoudsbeurt geven? Dan kun je dit het beste overlaten aan een professional. Zij kunnen je toestel uit elkaar halen, schoonmaken en daarna weer in elkaar zetten. Ook het systeem kan op deze manier geupdate en optimaal gebruikt worden. Ook als je vragen hebt over het gebruik van de detector kun je bij gespecialiseerde bedrijven terecht. Zij helpen je om alles uit jouw metaaldetector te halen.

Een metaaldetector onderhouden kost je niet veel tijd: het is heel makkelijk om ervoor te zorgen dat je jouw metaal detector optimaal kunt gebruiken. Hoe vaak je jouw metaaldetector moet onderhouden is afhankelijk van het gebruik. Hoe meer je het apparaat gebruikt, hoe belangrijker het is om goed onderhoud te verrichten. Op deze manier ben je verzekerd van een langere levensduur en haal je alles uit het gebruik van je metaaldetector. Voor meer informatie over de werking van een metaaldetector kun je terecht bij onze metaaldetector FAQ.