Metaaldetector tips

Wil je beginnen met het zoeken naar (edel)metalen in de grond, dan vind je bij onze metaaldetector tips genoeg informatie om goed van start te kunnen met schatzoeken. Waar moet je bijvoorbeeld rekening mee houden bij het kopen van een metaaldetector en waar wil je specifiek naar zoeken? Wij leggen het je uit in dit artikel met metaaldetector aankooptips.

Metaaldetector tips | Metaaldetector vergelijken

Een van de beste metaaldetector tips is het vergelijken van metaaldetectoren. Voordat je bijvoorbeeld via Metaaldetectorvergelijken.nl een metaaldetector aanschaft, kun je het beste eerst diverse metaaldetectoren met elkaar vergelijken. Vergelijken van metaaldetectors is iets wat de afgelopen jaren steeds makkelijker is geworden. Met name door de opkomst van online webshops. Hier kun je metaaldetectoren vergelijken op merk, prijs en functies. Voordat je dit echter gaat doen, is het eerst zaak om te weten naar welke metalen je wilt zoeken en op welke plekken. Zo weet je zeker dat je een goede metaaldetector koopt, afgestemd op jouw zoektochten.

Metaaldetector kopen

Metaaldetector tips - MacLean MCE965 metaaldetectorHet kopen van een metaaldetector is een fluitje van een cent, maar waar moet je zoal op letten? Wanneer je begint met deze hobby, koop dan niet gelijk het duurste model wat er te vinden is, maar een metaaldetector voor beginners. Misschien heb je namelijk naar een paar weken wel genoeg van deze nieuwe hobby. Mocht je al wat langere tijd bezig zijn en je het leuk vindt, dan kun je altijd nog verder kijken naar een betere metaaldetector. Koop je dus voor het eerst een metaal detector? Kijk dan allereerst naar de lengte van de metaal detector in combinatie met het gewicht. Je moet namelijk wel geruime tijd met het toestel kunnen doorbrengen zonder dag je last krijgt van schouders en armen. Hoe lichter de metaaldetector, hoe beter voor je rug en schouders. Kies je toch een zwaardere variant ondanks dat je misschien rugklachten hebt, koop dan ook een metaal detector harnas / tuigje. Het is sowieso verstandig om metaaldetector aanbiedingen in de gaten te houden.

Ook verstandig om te weten is of de zoekspoel (ook wel coil of zoekschijf genoemd) waterdicht is. Een zoekspoel is het onderste deel van een metaal detector, welke je vlak boven de grond heen en weer zwaait. Met een waterdichte zoekspoel voorkom je problemen tijdens het zoeken op het moment dat het gaat regenen. Daarnaast ben je ook niet in de aap gelogeerd wanneer je in een plas stapt waarna er spetters op je zoekspoel terecht komen. Het zwaaien met een metaaldetector moet overigens wel op een goede manier gebeuren, want anders kun je veel leuke vondsten missen.

Wat is de beste metaaldetector?

De beste metaaldetector bestaat niet. Ieder heeft zo zijn eigen eisen en wensen aan een goede metaaldetector voor goud, zilver of andere metalen. Bij metalen kun je denken aan munten, gouden klompjes of relikwieën. Wij raden aan om sowieso een metaaldetector aan te schaffen die ook in de ondiepere laag (30 tot 40 centimeter) goed uit de voeten kan. In deze laag bevinden zich namelijk vaak de wat kleinere voorwerpen. Gelukkig haalt het merendeel van de betaalbare metaal detectoren een basisdiepte tot 30 centimeter voor kleine objecten en ongeveer 1.25 meter voor grotere objecten. Koop je een dure en luxe metaaldetector, dan kun je met de aanwezige duurdere zoekspoelen kleine objecten tot 40 centimeter en grote objecten tot ongeveer 1.50 meter vinden. Voor een paar honderd euro heb je al een leuke starterset met metaaldetector en accessoires. Onze metaaldetector tip is om eerst te kijken of de hobby je bevalt voordat je eventueel duurdere machines aan gaat schaffen. Wil je vooral je metaaldetector op het strand gebruiken, kijk dan of het toestel beschikt over een aparte “beach”mode en of je behoefte hebt aan een waterdichte metaaldetector zodat je ook onder water kunt zoeken. Hieronder vind je diverse goede merken:

Frequentie

Een van de beste metaaldetector tips is het vergelijken van frequenties waar de apparaten mee zoeken. Metaaldetectors werken namelijk met een frequentie bereik. Frequentie kun je ook zien als het aantal signalen dat het apparaat per seconde uitzendt gemeten in kilohertz (Khz). Koop je een metaal detector welke over een frequentie van 14 Khz beschikt, dan worden er 14000 signalen per seconde verzonden en ontvangen. Elke frequentie heeft zo zijn voor- en nadelen bij metaaldetectie. Metaaldetector frequenties variëren in de regel tussen de 3 en 100 Khz.

Bij het zoeken en vinden van voorwerpen gebruiken de meeste mensen een middenweg om te proberen het beste van beide frequenties te krijgen in de frequentierange tussen 6 en 10 Khz. Bij sommige metaaldetectoren kunt je zelfs de frequentie op de machine handmatig instellen en wisselen van frequentie wanneer je dat fijn vindt. Er zijn ook metaal detectoren op de markt welke meerdere frequenties tegelijk gebruiken. Hieronder leggen we de grootste verschillen tussen lage en hoge frequentie uit.

Een metaaldetector met lage frequentie

 • Heeft een langere golflengte
 • Krijgt meer diepte omdat lange golven gemakkelijker de grond penetreren
 • Is beter voor het detecteren van hoge geleidbaarheidsdoelen zoals zilver
 • Kan minder goed kleinere voorwerpen zoals goldnuggets, kleine armbandjes vinden
 • Is minder goed in het detecteren van doelen met een laag geleidingsvermogen zoals goud of ijzer

Een metaaldetector met hoge frequentie

 • Heeft een kortere golflengte
 • Kan minder diepte bereiken dan een laag frequentie metaaldetector
 • Is beter geschikt voor lage geleidbaarheidsdoelen zoals goud en ijzer
 • Detecteert beter kleine objecten zoals kleine goudklompjes
 • Heeft een hogere nauwkeurigheid dichter bij het grond oppervlak
 • Is gevoeliger voor gemalen mineralisatie-interferentie.

Grondbalans functie

Grondbalans (ook wel ground balance genoemd) is een functie waarmee je de gevoeligheid voor grondstoring (aanwezige mineralen in de grond) in kunt stellen en de betreffende mineralen zo veel mogelijk te negeren. Het elektromagnetisch veld van de metaaldetector kan namelijk worden verstoord door metalen en door mineralen in de grond. Bijvoorbeeld door aanewezigheid van ijzererts, meststoffen of zouten (veelal aan de kust). Gelukkig beschikken de meeste metaal detectoren over een automatische grondbalans, maar er zijn ook modellen met een semiautomatische of handmatige grondbalans.

Een metaaldetector met automatische grondbalans controleert periodieke de grond op aanwezigheid van mineralen. Krijg je toch nog vreemde storingssignalen, dan kun je de grondbalans handmatig aanpassen aan de grondsoort waar je op dat moment aan het zoeken bent. Probeer de handmatige optie echter zoveel mogelijk te vermijden, want heb je de instellingen niet helemaal goed staan, dan gaat dit onherroepelijk ten kosten van je zoekresultaat.

Discriminatie functie

Een handige optie op de meeste metaaldetectors is de discriminatiefunctie en/of voorwerpidentificatie functie. Hiermee is het mogelijk om (kleine) ijzerobjecten uit te sluiten van het zoekproces. Deze ijzeren voorwerpen zoals spijkers, flessendopjes (bottlecaps) en treklipjes worden ook wel afvalobjecten genoemd. Hou er wel rekening mee, dat wanneer je bepaalde materialen uitsluit er minder diep gezocht kan worden. Dus wil je zo diep mogelijk speuren met je metaaldetector, gebruik deze functie dan niet. Met betrekking tot de frequentie (khz) geldt dat dit afhankelijk is de diepte en het materiaal waar je op zoekt. Ben je op zoek naar militaria zoals wapens of helmen, dan stel je het toestel bij voorkeur in op een lage frequentie van ongeveer 5 kilohertz. Zo pak je de grotere metalen op wat diepere lagen. Zoek je voornamelijk munten en sieraden, dan is een frequentie van 15 of 20 kilohertz beter, want het toestel is dan een stuk nauwkeuriger.

Gevoeligheid functie

Iedere metaaldetector heeft deze functie tot zijn beschikking. Met de sensitivity functie kun je elektromagnetische storingen (ook wel EMI of luchtstoring genoemd) uitschakelen. Je metaaldetector kan namelijk last krijgen van bijvoorbeeld zendmasten, hoogspanningsmasten of elektrische draden welke een weiland afbakenen. Zet de gevoeligheid altijd zo hoog mogelijk, maar wel op een niveau dat de metaaldetector niet onrustig wordt.

Pinpoint functie

Garrett Pro Pointer AT metaaldetector pinpointer

De huidige metaaldetectors beschikken steeds vaker over een ingebouwde pinpointfunctie. Waar je normaal gesproken met een metaal detector heen en weer zwaait om metalen objecten te kunnen detecteren, gebruik je de pinpointer om de exacte lokatie te “pin pointen” oftewel op te zoeken. Een pinpointer maakt een meer exacte plaatsbepaling mogelijk waardoor je gerichter en minder hoeft te graven.

Heefte de metaaldetector geen ingebouwde pinpoint functie, dan kun je ook lossen metaaldetector accessoires zoals pinpointers aanschaffen. Wanneer je de grove locatie van een metalen voorwerp hebt gevonden, dan graaf je eerst een gat waarna je de pinpointer in het gat steekt om te bepalen waar je precies moet zijn.

Analoge of digitale metaaldetector?

Met de nieuwe metaaldetectoren op de markt is het aan te raden om te kiezen voor een digitale metaaldetector. Deze toestellen hebben een veelal een goede voorwerpherkenningsfunctie waarmee je bepaalde metalen uit kunt sluiten. Ook beschikken ze over een goed afleesbaar display met informatie over onder andere de diepte van het object en het soort metaal. Een analoge metaaldetector daarentegen heeft dit niet, zodat je hiermee vaker voor niets zit te graven. De toestellen werken alleen met geluid en bieden geen tot weinig voorwerp identificatie mogelijkheden.

Helaas zul je ook met een digitale metaaldetector soms afvalobjecten detecteren. Maar hoe vaker je met je nieuwe metaal detectie apparaat op pad gaat, hoe meer je opgraaft, des te beter leer je je toestel kennen en des te beter kun je op den duur goede signalen van afvalsignalen onderscheiden. Varieert het signaal bij een object echter steeds van nummer, dan is het geen stabiel signaal en kan het duiden op een afval object. Maar om zeker te zijn, kun je altijd even graven.

Metaaldetector tips | Voordat je een metaaldetector koopt

Een van de betere metaaldetector tips gaat over waar je mag zoeken met een metaaldetector. Helaas mag je met een metaal detector niet over al zoeken naar (waardevolle) artefacten. Het is bijvoorbeeld verboden om te zoeken op plekken welke aangemerkt zijn als archeologische bestemming. Wil je zoeken op bijvoorbeeld een akker, dan zul je eerst officieel toestemming moeten vragen aan de grondeigenaar. Krijg je dit, dan kun je beginnen met het zoeken en hopelijk een leuke vondst claimen. Naast benodigde toestemming verkrijgen, is het zeer belangrijk dat je altijd netjes werkt en gegraven gaten dicht maakt. Neem ook je gevonden voorwerpen mee en laat ze niet achter. Doe je dit niet, dan straalt dit natuurlijk negatief af op de grote groep van metaaldetector hobbyisten en professionals die graag hun hobby uit willen voeren.

De beste zoekplaatsen kun je vinden aan de hand van oude landkaarten en/of informatie via een lokale historische vereniging van het dorp of stad waar je wilt zoeken. Paden waar vroeger over gereisd werd, maar die nu in onbruik zijn geraakt. Plekken waar een klooster heeft gestaan of waar de wekelijkse markt plaatsvond. Tegenwoordig kun je veel informatie op het internet vinden, dus kijk eerst goed rond waar je iets aan zou kunnen treffen en dan is er nog maar 1 ding te doen: zoeken! Ga er niet vanuit dat je gelijk een mooie zilveren of gouden munt vindt, want de kans is erg klein. Echter, zoals voor zoveel geldt, de aanhouder wint. Gevonden munten schoonmaken kan op verschillende manieren, maar ga altijd voorzichtig te werk.