Nokta Makro Anfibio Multi metaaldetector

De nieuwe lijn metaaldetectoren van Nokta Makro bestaan op dit moment uit een aantal modellen. Naast de Gold Kruzer en Multi Kruzer is het assortiment uitgebreid met de Nokta Makro Anfibio Multi, Nokta Makro Anfibio 14 en Nokta Makro Anfibio 19. Het belangrijkste verschil tussen de modellen van de nieuwe serie zijn de beschikbare zoekfrequenties. In deze review bekijken we de ins en outs van de Nokta Makro Anfibio Multi, zijnde het hoofdmodel van deze lijn metaal detectoren. Wel fijn om te weten is dat de Anfibio metaaldetectors compleet waterdicht zijn tot wel 5 meter onder water! Daarnaast heb je de mogelijkheid om bepaalde voorwerp identificatie nummers uit te sluiten (discriminatiefunctie / notch functie).

Nokta Makro Anfibio MultiNokta Makro Anfibio Multi metaaldetector

De Nokta Makro Anfibio Multi is een metaaldetector die de gebruiker voorziet van drie zoekfrequenties, te weten 5, 14 en 20kHz. Deze set van frequenties maakt het een universele detector voor het zoeken naar relikwieën (relics), het opsporen van munten en het lokaliseren van juwelen in nat zand en water. Het toestel beschikt over meerdere freqenties (multi frequency), maar deze kunnen niet gelijktijdig worden ingezet zoals bijvoorbeeld wel bij enkele Minelab dectoren het geval is. Omdat het toestel meer dan één beschikbare frequentie aan boord heeft is dit model de duurste uit de line-up.

De Nokta Makro Anfibio metaaldetector is voorzien van alle voordelen en innovaties die de fabrikant heeft weten toe te passen op alle voorgaande modellen van zijn producten. Deze metaal detector heeft onder andere een verbeterde balans voor verbeterde ergonomie,, maar beschikt ook over een aangepast display en een ingebouwde accu. Daarnaast is de steel lichter dan voorheen, en de positie van de armsteun kan eenvoudig worden aangepast door een rode knop te drukken en de armsteun langs de schacht te bewegen. Maar weinig andere metaaldetectoren bieden dit gemakt, want vaak zul je gebruik moeten maken van een schroevendraaier om de armsteun te verplaatsen.

Zoekspoel, gewicht en batterij

Tevens biedt de Nokta Makro Anfibio Multi metaaldetector ten opzichte van bijvoorbeeld de Multi Kruzer een nieuwe en verbeterde DD spoel. Met deze spoel krijg je net die paar extra centimeters aan zoekdiepte die voor sommige vondsten doorslaggevend kan zijn. Een van de eerste opvallende kenmerken die je ziet is het feit dat de zoekspoelkabel niet in de steel verwerkt zit (zoals bij sommige metaaldetectors het geval is), maar om de schacht heen is gewikkeld. De reden hiervoor is eenvoudig. Op de Nokta Makro Anfibio Multi metaaldetector kun je namelijk oom met de zoekschijf van de Makro Kruzer uit de voeten. Logischerwijs moet de lengte van de draad dan gelijk zijn.

Met een gewicht van 1.7kg inclusief zoekschijf is dit niet de lichtste, maar ook niet de zwaarste metaaldetector die te koop is. Het toestel is uitgebalanceerd, ligt goed in de hand en voelt stabiel en stevig aan. Dit betekent dat je met dit metaaldetectie apparaat comfortabel en lang kunt zoeken. Daarnaast doet deze Nokta Makro Anfibio Multi metaaldetector het qua uithoudingsvermogen ook erg goed. De ingebouwede lithium polymeer batterij zorgt ervoor dat je tot circa 18 uur aaneengesloten kunt speuren naar mooie vondsten.

Zoekprogramma’s

Het belangrijkste voordeel van de Anfibio Multi,  met uitzondering van de drie frequenties, is dat het model negen zoekmodi biedt. Ten eerste is er de alle metalen modus. Via deze zoekmode vind je – zoals het programma al aangeeft – alle metalen die de zoekschijf kan detecteren. Uiteraard kun je wel bepaalde voorwerp identificatie nummers uit notchen / discrimineren. Met de 2 tonen modus bereik je een behoorlijke diepte en wordt hierdoor veel gebruikt. Daarnaast is er de 3 tonen modus, welke zorgt voor verhoogde gevoeligheid.

Voor een nog hogere gevoeligheid zorgt de 4 tonen modus. Echter er kan meer ruis ontstaan. Is dit het geval, dan zul je de sensitivity (gevoeligheid) naar beneden bij moeten stellen. Dit heeft echter consequenties voor het diepte bereik. De 5 tonen modus heeft standaard geen diep bereik, maar heeft wel minder ruis. Ideaal voor het zoeken op gecompliceerde plaatsen waar de metaaldetector de neiging heeft om valse signalen te geven. Naast al deze modi is er nog de 99 tonen-, strand-, non-motion- en dieptemodus. De dieptemodus zoekt zoals de naam al zegt, extra diep. Maar je zult wel langzamer moeten zwaaien met een metaaldetector.

Met welke metaaldetector vergelijken?

Met de Anfibio Multi op de markt heeft Minelab (Equinox 600 + 800) er een concurrent bij. Ga je deze metaaldetector vergelijken met bijvoorbeeld de Anfibio 14 en Anfibio 19, dan vallen een aantal zaken op. Kijken we naar de Anfibio 14 metaaldetector (met 8 zoekprogramma’s), dan wordt deze gezien als de meest ideale metaal detector voor het allround zoeken. Waarom geldt dit dan voor metaaldetectors die werken met een frequentie van 14kHz? Een metaaldetector die werkt met een 14kHz frequentie is gewoonweg het meest efficiënt voor het vinden van voorwerpen. Meer dan de helft van alle verkochte metaaldetectoren ter wereld werkt inmiddels met deze frequentie, waar dit in het verleden vaak lager lag.

De Anfibio 19 metaaldetector is verder hetzelfde, echter dit model beschikt over een 19kHz zoekfrequentie. Tevens is het toestel voorzien van “slechts” 6 zoekprogramma’s. Gelukkig is het met een hogere zoek frequentie wel eenvoudiger om kleinere voorwerpen te vinden, zoals goud klompjes, kleine sieraden en kleine munten. Het is altijd een afwezig die je zult maken. Waar kies je voor, puur kleine voorwerpen of wil je ook de grotere objecten vinden? De keuze is aan jou. Geen enkele metaaldetector is goed of fout. Het gaat erom welke voor je eigen zoektocht het meest geschikt is.

Anfibio Multi metaaldetector (multi frequency)Nokta Makro Anfibio Multi metaaldetector - display

  • Technologie: VLF
  • Basisfrequentie: 5kHz/14kHz/20kHz
  • Zoekstanden: 9 (algemeen / 2 toon / 3 toon / 4 toon / 5 toon / 99 / strand / diep / non-motion)
  • Waterdichte DD zoekspoel van 28 cm (AF28)
  • Steel lengte: instelbaar van 76 tot 136cm
  • Batterij: 3700mAh lithium polymeer
  • Gewicht incl. zoekspoel: 1.7 kg

Conclusie Nokta Makro Anfibio Multi

De Nokta Makro Anfibio Multi metaaldetector biedt veel voordelen. Het model presteert onder water tot 5 meter diep, heeft een eenvoudig te verschuiven armsteun en veel zoekprogramma’s. Wel is het jammer dat de frequenties niet tegelijk kunt gebruiken. Daarnaast is de prijs van de metaaldetector misschien iets aan de hoge kant, maar neem je het kleine prijsverschil met ander modellen voor lief dan heb je met dit toestel zeker een goede metaaldetector te pakken. Deze metaal detector is goed ontworpen, stevig en ligt lekker in de hand. Zoek je een goedkoper model, dan kun je onder andere kijken naar het merk Fisher met bijvoorbeeld de F22 metaaldetector.