Velleman CS130 metaaldetector

Als beginnende metaalzoeker is het logisch dat je niet meteen honderden euro’s gaat uitgeven aan een geavanceerde detector zoals de Teknetics Patriot met alles erop en eraan. Je doet er goed aan om laag te beginnen, zodat je op een rustige manier kennismaakt met metaalzoeken en alles wat hierbij komt kijken. Een van de instapmodellen voor de beginners is de Velleman CS130 metaaldetector. Dit model is wellicht precies wat jij zoekt. Benieuwd of dit voor jou de juiste detector is? Hier lees je alles wat je moet weten en is het nog makkelijker om een goede keuze te maken.

Velleman CS130 metaaldetector

De Velleman CS130 is een praktisch beginnersmodel voor iedereen die wil gaan zoeken naar metalen, munten en meer. De detector is voorzien van de belangrijkste basisfuncties en hiertoe behoren onder andere het instellen van de discriminatie functie en het gevoeligheidsniveau. Het is dus mogelijk om de gevoeligheid van het apparaat in te stellen, waardoor het nog makkelijker is om diep te zoeken naar waardevolle objecten. Het lage gewicht van 650 gram maakt het toestel ook geschikt om lange tijd te gebruiken.

In de doos

  • Velleman CS130
  • Handleiding

Installatie van de Velleman CS130

De installatie van een metaaldetector als deze stelt niet veel voor en neemt dan ook nauwelijks tijd in beslag. De detector kan vrijwel meteen in gebruik worden genomen zodra je deze uit de verpakking haalt. De machine wordt altijd geleverd met een handleiding waarin je de belangrijkste informatie leest voor het (eerste) gebruik.

Technische specificaties

  • Technologie: 7-8 kHz
  • Zoekfrequentie: VLF
  • Zoekstanden: alle metalen, discriminatie, tone
  • Waterdichte zoekspoel: ja
  • Steel lengte: instelbaar
  • Batterij: 1x 9V batterij
  • Gewicht: 650 gram

Bediening en onderhoud

Velleman CS130 metaaldetectorDe bediening van deze Velleman metaal detector is eenvoudig: de detector is analoog en werkt aan de hand van draaiknoppen. Deze bevinden zich op het bedieningspaneel dat aan de steel is bevestigd. De knoppen zijn voor het instellen van de discriminatie en het gevoeligheidsniveau. Ook vind je op het paneel een aansluiting voor een hoofdtelefoon en gaat er een lampje branden zodra de batterij bijna leeg is. Onderaan de steel zit de zoekspoel waarmee je de voorwerpen detecteert: het signaal wordt doorgegeven aan het paneel waarna je een duidelijke toon hoort.

Het onderhoud van de metaal detector neemt niet tot nauwelijks tijd in beslag. De elektronica kan niet tegen regen. Het is daardoor in ieder geval belangrijk om de detector na gebruik op een veilige en droge plek neer te leggen. Zo behoudt je de lange levensduur van de metaaldetectiemachine.

Voor- en nadelen

De Velleman CS130 is voorzien van een aantal hoogtepunten waar je als beginnende gebruiker optimaal van gaat profiteren. De aanwezigheid van een waterdichte zoekspoel maakt het (beperkt) mogelijk om bij water te zoeken. Verder is het model voorzien van een instelbaar TUNE niveau, instelbare gevoeligheid en een discriminatie functie. Hiermee is het mogelijk om verschillende soorten metaal de identificeren.

Op veel vlakken is deze machine een simpele detector: het is een laagdrempelig instapmodel voor de beginner. Je kunt dan ook niet al te veel van deze detector verwachten. Zo is de maximale zoekdiepte van de detector slechts 15 cm. Dit is in vergelijking met andere detectors vrij weinig, al zijn er een paar die nog minder diepgang hebben.

Conclusie Velleman CS130

Met een metaaldetector als de Velleman CS130 ben je in het bezit van een makkelijk opstapmodel waarvan je de werking snel onder de knie hebt. De kans is dan ook groot dat je als beginner snel toe bent aan meer uitdaging en meer mogelijkheden. Het toestel is echter wel een aanrader om echt als eerste detector aan te schaffen: dit is het geld dan ook waard. Wil je wel iets meer uitgeven, kijk dan eens naar de Viking VK10 of Viking VK40.