Zoeken met een metaaldetector op vervuilde grond

Zowel professionals als hobbyisten krijgen hier wel eens mee te maken. Je bent lekker bezig met het zoeken naar verborgen schatten, maar je wordt de hele tijd gestoord door signalen van allerlei afval voorwerpen zoals ijzeren spijkers of bierdopjes. Bevind je je op een terrein waarvan de grond of het oppervlak bedekt is met zwerfvuil en ander afval? De meeste metaaldetectors beschikken helaas niet over een functie om metalen die op de oppervlakte liggen te elimineren. Dus moet je een nieuwe strategie bedenken. Het makkelijkst is natuurlijk naar een betere locatie vertrekken, maar een andere aanpak is ook mogelijk. Wat kun je zoal doen om te voorkomen dat je zoektocht wordt verstoord door aanwezigheid van waardeloze voorwerpen? Lees hieronder enkele tips voor het zoeken met een metaaldetector op vervuilde grond.

Zoeken op vervuilde grond tip 1: vermijd vuilnisbelten

Misschien is dit wel een schot voor de boeg, maar wel melden het toch maar. In de eerste plaats is het aan te raden dat je probeert om deze gebieden (indien mogelijk) niet te betreden en op zoek gaat naar andere goede metaaldetector plekken in Nederland. Ben je er echter van overtuigd dat je op een zogeheten “hot spot” bent en er vast waardevolle objecten te vinden zijn? Dan is het niet anders en moet je je zoekstrategie aanpassen. Dus hoe vermijd je de flessendoppen, treklipjes en ander metaalafval en ga je voor goud?

Zoeken op vervuilde grond tip 2: sluit bepaalde metaalsoorten uit van detectie

Eerst en vooral moet je ijzer en andere niet waardevolle metalen via het bedieningsmenu op de metaaldetector uitzetten. Via het menu op de metaal detector kun je bepaalde metalen (identificatienummers) individueel of als groep uitsluiten van detectie. Kijk even in de handleiding welke mogelijkheden je toestel biedt. Sla vervolgens de instellingen op zodat je niet telkens weer deze metalen er uit hoeft te filteren wanneer je wederom een vuilnisbelt tegenkomt. De metaalsoorten die de meeste mensen uitschakelen zijn ijzer, folie en flessendoppen. Overige metalen zoals koper, zilver en goud zullen wel gelokaliseerd en weergegeven worden. Het weergeven gebeurt via het digitale display en/of via een audiosignaal.

Er zijn ook metaalzoekers die weinig of geen metalen discrimineren (uitsluiten van detectie). Dit doen ze omdat sommige voorwerpen hetzelfde bereik hebben als bijvoorbeeld gouden ringen. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde flessendoppen overeen kunnen komen met zilver. Maar wees niet bedroefd, iedere metaal detectorist zal bij elke zoekactie een bepaald percentage van het vuilnis opgraven. Laat je niet ontmoedigen. Hou vol!

Zoeken op vervuilde grond tip 3: pas de gevoeligheid aan

Deze derde tip is iets wat niet iedereen weet. Zoek je met een metaaldetector op vervuilde grond, dan is het een goed idee om de gevoeligheid van je metaal detector lager te zetten. Normaliter probeer je op de hoogste gevoeligheidsstand te werken zonder dat de metaaldetector onrustig wordt. Dus deze metaaldetector tip kan misschien een aantal wenkbrouwen doen fronsen.

Echter, vaak zullen metalen die je hebt uitgesloten nog steeds als een ander metaal door je detector worden geregistreerd. Dit kan komen doordat ze uit wisselende samenstellingen bestaan. Dit fenomeen treedt vooral op wanneer de gevoeligheid erg hoog is ingesteld. Vaak is de grootte van een flessendop exact gelijk aan de grootte van een munt of ring waarop de metaaldetector is ontworpen om te detecteren. Dit kan helaas leiden tot een foutieve meting, zelfs als de metaaldetector het object herkent als een uitgesloten metaal. Zet de gevoeligheid een tandje lager en je krijgt minder valse meetwaarden. Let er wel op dat je de gevoeligheid niet heel laag zet, want hoe lager de gevoeligheid hoe minder diep het signaal van de detector in de grond doordringt.

Zoeken op vervuilde grond tip 4: gebruik een kleinere zoekspoel

Zoeken met een metaaldetector op vervuilde grond - Nokta Makro zoekspoel RC40De laatste tip die we je is om gebruik te maken van een kleinere zoekspoel of zelfs een “sluipschutterspoel”. Een sluipschutterspoel wordt ook wel sniper coil genoemd. Sniper coils zijn veel kleinere zoek spoelen waarmee je je goed kunt concentreren op kleinere stukjes aarde onder de spoel en valse metingen kunt stoppen. Er zijn gelukkig diverse zoekspoelen als metaaldetector accessoire te koop. Gebruik je bijvoorbeeld een grote spoel, dan zouden zich in theorie zowel een gouden ring, zilveren munt en 4 flessendoppen zich tegelijk onder je zoekspoel kunnen bevinden. Een kleinere sluipschutterspoel maakt het mogelijk om je te richten op elk afzonderlijk item. Daarnaast voorkom je dat de metaal detector in de war raakt door de vele doelen die zich onder de spoel bevinden.