Hoe moet je zwaaien met een metaaldetector

Wil je graag een metaaldetector kopen, dan zul je de basisprincipes onder de knie moeten krijgen. Een van de belangrijkste dingen is het zwaaien met een metaaldetector. Het “zwaaien” met je metaaldetector is de beweging je maakt met je detector tijdens het lopen en het zoeken naar metaal. Het is eenvoudig om te doen, maar er zijn een paar kleine tips die je zullen helpen om deze kunst onder de knie te krijgen. Hoe je moet zwaaien met een metaaldetector leggen we je uit in dit artikel.

Waarom is de zoekspoel hoogte belangrijk?

Allereerst is het goed om te weten dat je het beste resultaat bereikt door de zoekspoel van de metaaldetector niet te hoog boven de grond te houden. Aangezien het bereik van een metaaldetector niet oneindig is, wil je deze zo dicht mogelijk bij de grond hebben. Dit omdat je anders al enkele centimers aan bereik verloren hebt. Zwaai je met je zoekschijf bijvoorbeeld 10 centimeter boven de grond, dan zul je een voorwerp wat 30 centimeter onder de grond ligt vaak al niet meer vinden. Wanneer je slechts een paar centimeter boven de grond zwaait, is de kans aanzienlijk groter dat de metaal detector het object kan lokaliseren. Een optimale hoogte voor de zoekschijf is 1 tot 3 centimeter boven de grond.

Zoekspoel hoogte en zwaaien

Wanneer je de metaaldetector in de hand hebt, zet deze dan eerst op de grond zodat de zoekspoel in zijn geheel de grond raakt. Til vervolgens de metaal detector op en beweeg met de zoek schijf van links naar rechts op een regelmatige en methodische manier. Maar let op, zwaai op een manier waarbij de metaaldetector vlakbij de grond blijft zodat de signalen dieper in het oppervlak kunnen doordringen. Om te oefenen kun je het beste beginnen in bijvoorbeeld je eigen tuin om het bewegen onder de knie te krijgen. Ook kun je natuurlijk op internet diverse filmpjes vinden waarop te zien is hoe de professionals aan het schatzoeken zijn.

Tip: let er ook op dat je de steel van de metaaldetector op de juiste hoogte hebt ingesteld om onder andere rugklachten te voorkomen. Hoe je de metaaldetector steel in moet stellen kun je terug vinden in de handleiding. Voor meerdere handige weetjes kun je kijken met de metaaldetector tips.

Beweeg naar voren

Zwaaien met een metaaldetectorBegin in een traag tempo naar voren te bewegen zodat elke beweging (van links naar rechts en vice versa) ongeveer 50 procent van de vorige beweging kan overlappen. Dit zorgt ervoor dat geen enkele potentiële vondst wordt gemist. Probeer de zoekschijf aan het einde van elke swing niet op te tillen of naar buiten te kantelen. Houd de spoel van de metaaldetector op een constante afstand van het oppervlak.

Wanneer je meer ervaring hebt met het zwaaien van je metaaldetector kun je beginnen met het draaien van je heupen en bovenlichaam. Tevens kun je proberen om een zodoende een bredere boog bij elke zwaai te creëren. Een bij beginners veelgemaakte fout is echter dat ze te snel lopen en/of het gebied van de zwaai niet met elkaar laten overlappen. Het is erg belangrijk om je niet te haasten. Misschien wil je graag in twee uurtjes vrije tijd een groot gebied afzoeken, maar op deze manier loop je het risico om leuke schatvondsten te missen. Een oud gezegde is dan ook: “rustig aan, dan breekt het lijntje niet”. Succes met het zoeken naar munten, relikwieën en andere schatten!